Egészséges reggeli

Egészséges reggeli

Egészséges reggeli

A dietetikusok mindegyike egyetért abban, hogy bármilyen reggeli jobb a semmilyennél. Az biztos, hogy a reggelinek csak pozitív hatása van. Ellát minket a szellemi és fizikai aktivitáshoz szükséges energiával, fokozza a teljesítményt és könnyebbé teszi a koncentrációt. Ezen kívül a közérzetünket is kedvező irányba befolyásolja. Ha ráadásul még megfelelő reggelivel indítjuk a napot, akkor ezzel gátat szabhatunk a vércukorszint ingadozásának, így csökkenthetjük a falási rohamokat, valamint az édesség iránti vágyat.

De hogyan tudod a legegészségesebbet kihozni a reggelidből? Íme, néhány szempont:

1.    Ahhoz, hogy a megfelelő tápanyagokhoz juss, a reggelidnek ideális arányban kell tartalmaznia szénhidrátokat, jó minőségű zsírokat, fehérjét és rostforrásként zöldséget és/vagy gyümölcsöt. A szénhidrátokon belül az összetett szénhidrátokat (pl. növényi rostok zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban) részesítsd előnyben, szemben az egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátokkal (pl. hozzáadott cukrot tartalmazó péksütik, gabonapelyhek), így biztosíthatod az egyenletes vércukorszintedet. Ez kiemelkedően fontos cukorbetegség, inzulinrezisztencia, sőt a fogyókúra esetén is.

2.    A legjobb, ha ébredés után legfeljebb egy órát vársz a reggelivel! Az éjszakai alvás során, amikor is 7-8 órán keresztül nem táplálkozunk, a szervezetünk lemerül, ezért fontos a reggeli és annak milyensége. A napot 2-2,5 dl ásványvízzel vagy teával kezdd, a kávét halaszd későbbre. Ennek azért van jelentősége, mert az anyagcserében és a vércukor szint emelésében szerepet játszó kortizol hormon kiválasztása ébredés után a legmagasabb. Mivel a koffein szintén serkenti a kortizol termelését, ezért nem szerencsés, hogy egy csésze kávéval azt még fokozzuk. A kortizol termelés csúcsidőszaka reggel 8 és 9 óra között van, tehát az első kávé elfogyasztását érdemes inkább délelőtt 9.30 és 11.30 közötti időpontra ütemezni, miután a kortizolszint már csökkent.

3.    Fogyasszunk több fehérjét! Az egyik fő probléma, hogy kevés fehérjét viszünk be a szervezetünkbe a reggeli során. A testünk a szénhidrátot gyorsabban emészti meg, így egy kakaós csiga elfogyasztása után kis idő elteltével újra éhesek leszünk. Jó megoldás lehet a tojás teljes kiőrlésű pirítóssal, esetleg mandula- vagy mogyoróvaj egy kis banánnal, vagy dúsíthatjuk reggeli müzlinket hántolt kendermaggal, puffasztott amaránttal, olajos magvakkal, így gazdagon feltölthetjük szervezetünket fehérjével, és csak később leszünk éhesek.

4.    Törekedjünk a minél több rost fogyasztására! Ajánlások szerint az egészséges reggelivel legalább öt gramm rostot kellene a szervezetünkbe vinni. Ezt legkönnyebben rostban gazdag zöldségek, gyümölcsök, illetve zabpehely, lenmag fogyasztásával érhetjük el. A joghurt magas rosttartalmú gabonapehellyel, bogyós gyümölcsökkel, kendermaggal vagy lenmaggal, némi olajos maggal párosítva megfelelő táplálék a napindításhoz.

5.    Végezetül, ha nem is tartunk be minden reggelivel kapcsolatos szabályt, törekedjünk a hibák minimalizálására annak érdekében, hogy elkerüljük az éhségrohamokat és az emésztési problémákat. Ne feledjük: „bármilyen reggeli jobb, mint a semmilyen.”

Comments are closed